Interview med Mads Mikkelsen (in danish)
WHERE2GO.DK: Der er langt fra Svend Sved og pusher-Tonny til den idealistiske Jacob i det nye danske drama Efter Brylluppet, der nu har premiere. WHERE2GO taler med Mads Mikkelsen om kærlighed og ambitioner, fortid og nutid.
Hvorfor sagde du ja til rollen?
Fordi det er en god historie, og fordi jeg gerne ville arbejde sammen med Susanne Bier og Anders Thomas Jensen igen. Anders Thomas har jeg jo arbejdet sammen med fl ere gange, mens jeg kun har samarbejdet med Susanne én gang. Der er en tryghed i at kende de folk, man arbejder sammen med. Man kunne godt tro, at det var en sovepude, men tværtimod så tør man nogle flere ting og er lidt modigere, når man føler sig tryg.
Hvordan havde du det da du så den færdige film første gang?
Jeg havde det godt. På samme måde som Elsker dig for evigt er det jo en historie, som binder flere skæbner sammen, og der er derfor ikke nogen decideret hovedperson i filmen, så det var enormt interessant at se de andres historier, som jeg ikke havde været en del af, og opleve, hvordan de var bundet sammen.
Hvilken scene var sværest at lave?
Jeg synes generelt ikke, at der er nogen scener, der er særligt svære at lave, hvis de er godt skrevet. Og omvendt, hvis de er dårligt skrevet og ikke hænger sammen, kan det være rigtig svært. Dog var scenerne i Indien svære, fordi der var så mange ukendte faktorer. Et ukendt hold, indiske skuespillere og mig, der skulle snakke indisk til børnene, så rent praktisk var det indimellem rigtig svært at få det til at hænge sammen.
Hvordan var det at være i Indien?
Det var noget af et kulturchok for mig. Jeg har aldrig været i Indien før, så jeg syntes, det var hårdt at se, hvordan de egentlig lever og behandler hinanden. Alle børnene i filmen er børnehjemsbørn, undtagen dem, der spiller de små roller, som er fra en lidt rigere middelklasse. Det er jo den evindelige dårlige samvittighed, man får, og når man bliver konfronteret med det, så bliver den jo meget større, og det gjorde den i høj grad dernede. Men samtidig så skal man heller ikke ynke dem, de har jo også en masse kvaliteter, som vi måske mangler.
Hvilken rolle har været den mest grænseoverskridende for dig
Der var scener i Pusher 2, der var mere grænseoverskridende end, hvad jeg har lavet før. Mendet, der var sværest for os at komme i gang med, det var De grønne slagtere. Vi skulle ramme et univers, som vi var ret sikre på, hvad vi ville med på skrivebordet, men derfra og til at gøre det i praksis og tro på det, der var et stykke vej. Så på den måde var det et stykke arbejde, som vi var ret stolte af. Ja, og så var det selvfølgelig grænseoverskridende at have det idiothår, som jeg havde i de to måneder, filmoptagelserne varede.
Kan du løsrive dig fra rollerne når du har fri?
Det tror jeg, at jeg er meget god til. Jeg kan godt tage arbejdet med hjem, ligesom alle andre kan, på den måde at jeg kan være frustreret, hvis det har været en dårlig dag - og glad, hvis det har været en god dag, men jeg er ikke den, der slæber rundt på min rolle og bliver lidt ligesom ham. Jeg tror ikke, jeg ville kunne overleve ret lang tid i branchen, hvis jeg skulle være skaldet slagter den ene dag og homoseksuel den anden, det ville blive for forvirrende.
Hvordan har du det i maven på premieredagen?
Jeg vil altid være lidt spændt og nervøs for, hvad folk synes. Men det vigtigste er, at jeg selv ved, hvad jeg synes og mener om den. Og har jeg en stærk mening, enten den ene eller den anden vej, jamen, så er det den, der holder. Så kan folk komme og være enormt glade eller enormt sure, men jeg vil altid vide, hvad jeg selv synes, og det er det kriterium, jeg skal arbejde ud fra og sætte mine mål efter. Men når det er sagt, så er det jo ikke altid helt nemt. Man kan jo hurtigt blive meget glad, hvis alle bare er helt vildt positive, men man kan også blive rigtig ked af det, hvis alle er pissesure.